Dianthus praktijk voor massage
Dianthus praktijk voor massage
Dianthus praktijk voor massage

U bent hier

Home

Gua Sha therapie

Vrije vertaling: afvalstoffen eruit trekken.

Gua Sha is een traditionele Chinese schraaptherapie die al meer dan 2000 jaar oud is.

Uitgangspunt bij deze therapie is dat één van de grootste oorzaken van alle klachten en ziekten zijn: Afvalstoffen!

Afvalstoffen die we via ons voedsel binnen krijgen, maar ook door stress, spanning, milieuvervuiling, electro smog (tv, computer, mobiel, enz.), medicatie, roken, alcohol enz. enz.

Afvalstoffen worden door ons lichaam weggezet op die plaatsen waar ze in de eerste instantie zo min mogelijk schade veroorzaken. En dat is het bindweefsel, spieren en gewrichten. Maar langzaam aan slipt het bindweefsel dicht, spieren verzuren en gewrichten ontsteken. Er ontstaan pijn en klachten.

Doordat het bindweefsel dichtslibt, kunnen voedingsstoffen vanuit de bloedbaan minder goed de cellen bereiken, wat nodig is voor een goede stofwisseling. Doordat er minder voedingsstoffen opgenomen kunnen worden, krijgen de cellen ook minder zuurstof. De afvalstoffen die vrijkomen van de verbranding, die alsnog plaats vindt in de cellen, moeten terug via het bindweefsel naar de bloedbanen zodat deze de afvalstoffen weer kunnen worden afgevoerd. Maar ook deze afvalstoffen kunnen moeilijker de bloedbanen bereiken omdat het bindweefsel al zo vol zit met afvalstoffen. Dus slibt ons lichaam nog meer dicht. Energie kan niet goed meer stromen. En het probleem wordt groter en groter.

Bij de behandeling wordt een speciale Gua Sha olie op de huid gebracht. De olie gebruikt men enerzijds als bescherming, dat de huid niet beschadigd en anderzijds in verband met de bestandsdelen. Deze Gua Sha olie bestaat namelijk uit diverse Chinese kruiden. Elk kruid heeft zijn eigen werking (ontspanning, ontgifting, warmte enz.) 

Op de plaats waarop de olie is aangebracht begint de therapeut dan met een speciale schraper te "schrapen". De huid wordt hierdoor rood en op de plaatsen waar blokkaden (afvalstoffen) zijn, verschijnen "bloeduitstortingen" (Sha) in de huid (niet op de huid) variërend van diep rood tot paars. Aan de kleur van de Sha kan men zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer. 

Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen volledig binnen 3 tot 7 dagen. 

 

NB: door de bloeduitstortingen hebben mensen vaak de indruk dat dit een zeer pijnlijke therapievorm is, de meeste mensen ervaren het echter als prettig en zeker niet pijnlijk.

 

Gua Sha zorgt door de druk van het schrapen op de huid, voor een soort “zuiging” onder de huid in het bindweefsel. En deze zuiging zorgt ervoor dat gestagneerd intercellulair vocht naar de oppervlakte beweegt en verwijderd daarmee de afvalstoffen, zodat er tegelijkertijd een doorstroming plaats vindt van vers zuurstofrijk bloed.

Met het naar de oppervlakte komen van afvalstoffen komt er tegelijkertijd ook wat serum en rode bloedlichaampjes uit de uiteinden van de zeer fijne haarvaatjes mee naar boven.

Dit veroorzaakt de rode vlekken, de Sha, die zichtbaar worden. Doordat het serum en de rode bloedlichaampjes in het bindweefsel komen ontstaat er een reactie van het immuunsysteem van ons lichaam. Dat er afvalstoffen in het bindweefsel aanwezig waren, dat was het lichaam wel gewend, het heeft zelf die afvalstoffen daar gedumpt. Maar bloed is een andere zaak. Daar wordt meteen op gereageerd, omdat het niet thuis hoort in het bindweefsel. Ons lymfesysteem en de bloedsomloop worden geactiveerd om de vreemde indringers af te voeren. De afvalstoffen worden opgenomen en afgevoerd door bloed en lymfe naar de organen die er zijn om deze stoffen te verwerken zoals lever en nieren.

Contact

Dianthus
Praktijk voor massage en healing
Ingrid Bessembinder

Cellenweg 5
8112 PC Nieuw Heeten

Aangesloten bij NIBIG (Wkkgz-registratie)